Милорад М. Петровић Сељанчица (1875-1921) - Живот (ни)је бајка
Чудна је судбина неких наших стари(ји)х песника: песме су им још за живота постале толико популарне да су зашле у народ и поистоветиле се са народним творевинама, а они сами, њихови аутори, остали су заборављени. Живео тешко, заборављен од свију и свакога, тешко болестан и без икакве неге траје своје последње дане Милорад М. Петровић, богомдани песник СЕЉАНЧИЦА, један од најзнаменитијих песника у Српству.

ЧУЧУК СТАНА * музичко - сценско дело

Милорад М. Петровић Сељанчица је написао позоришни комад са певањем Чучук Стана, премијера је била у Народном позоришту 22.9. 1907.
Комад је приказан на сцени Народног позоришта осам пута у сезони 1907/1908.
Приказиван до 1911/1912. године. Игран је и између два светска рата.

Филм по делу Милорада Петровића Сељанчице је снимљен 1972 .
Писац Милорад М. Петровић ; ТВ адаптација Љубиша Ристић; драматург Мирослава Сретеновић;
- ГЛУМЦИ: Светлана Бојковић (Чучук-Стана), Милан Гутовић (Хајдук Вељко), Милан Ајваз, Ђурђија Цветић, Мирјана Вукојичић, Војислав Брајовић, Драган Лаковић, група певача РТБ, Народни оркестар РТБ
ЧУЧУК СТАНА * музичко-сценско дело

Чучук Стана (око 1793-1859) је Хајдук Вељкова друга жена, опевана у нашим народним песмама; после Хајдук Вељкове смрти удала се за грчког националног револуционара и члана Хетерије капетана Јоргаћа.
Кад је Јоргаћ погинуо у Молдавској, Стана се с његовом децом преселила у Атину и ту провела остатак живота у највећој беди.
Филм: ЧУЧУК СТАНА 
Чучук Стана је била много драга Хајдук Вељку. Чучук Стана је заробила срце Хајдук Вељка и неустрашиво бранила Србију од Турака. Сваке ноћи Вељко и Стана били су на челу коњаника, који су правили упаде међу Турке, наносећи им губитке

 
© 2017 | Милорад Петровић | Дизајн: Марија Гајевић ( gajevic@gmail.com )|ОШ Коста Ђукић Младеновац, Термоенергетика