Милорад М. Петровић Сељанчица (1875-1921) - Живот (ни)је бајка
Чудна је судбина неких наших стари(ји)х песника: песме су им још за живота постале толико популарне да су зашле у народ и поистоветиле се са народним творевинама, а они сами, њихови аутори, остали су заборављени. Живео тешко, заборављен од свију и свакога, тешко болестан и без икакве неге траје своје последње дане Милорад М. Петровић, богомдани песник СЕЉАНЧИЦА, један од најзнаменитијих песника у Српству.

Манифестација “Играле се делије”

26. јула 2015. године одржана је први пут манифестација “Играле се делије” у част чувеног песника Милорада Петровића Сељанчице, који је пре 140. година рођен у Великој Иванчи.
(Друга  манифестација “Играле се делије” - ЛИНК )  
Наш песник остаће упамћен по чувеним песмама “Играле се делије”, “Јесен стиже дуњо моја”, “Не лудуј Лело” и многим другим песмама.
Богат културно-уметнички програм почео је у порти Цркве и школском дворишту где се окупило око хиљаду људи. Током програма наступали су хор “Кир Стефан Србин” из Београда и хор “Благовести” из Рајковца. Поред хорова учешће у програму су узели и Куд ГСП “Никола Теслa” из Београда, КУД “Клуб за старија лица” из Младеновца и КУД “Милорад Петровић Сељанчица” из Велике Иванче.
Током програма, велико одушевљење публике су изазвали наши ученици ОШ “Коста Ђукић” из Велике Иванче, изводећи скечеве из представа “Мали Принц” и “Маратонци”.
Млади песници из Велике Иванче Мирјана Марковић и Влада Арсић својим песмама показали су да песништво у нашем месту и даље живи.
У цркви Св. великомученика Димитрија била је постављена изложба иконописца Дејана Манделца, дела младе ауторке фотографије Јоване Милојевић која је објективом фотоапарата забележила пределе Велике Иванче и поставка изложбе дечијих радова “Христос Васкрсе”.
Пред крај манифестације Стојан Арсић из удружења “Српско-Руског пријатељства” Црквеној општини поклонио је икону Св. пророка Илије.
Након програма Црквена општина великоиванчанска заједно са верним народом, приредила је трпезу љубави за све присутне у парохијском дому.
 
© 2017 | Милорад Петровић | Дизајн: Марија Гајевић ( gajevic@gmail.com )|ОШ Коста Ђукић Младеновац, Термоенергетика