Милорад М. Петровић Сељанчица (1875-1921) - Живот (ни)је бајка
Чудна је судбина неких наших стари(ји)х песника: песме су им још за живота постале толико популарне да су зашле у народ и поистоветиле се са народним творевинама, а они сами, њихови аутори, остали су заборављени. Живео тешко, заборављен од свију и свакога, тешко болестан и без икакве неге траје своје последње дане Милорад М. Петровић, богомдани песник СЕЉАНЧИЦА, један од најзнаменитијих песника у Српству.

Општина РАЧА - Милорад Петровић Сељанчица

Општина РАЧА је у свом туристичком водичу 2011. (штампано издање -Туристичка организација Општина Рача) је поред Карађорђа Петровић у великане Раче уврстила и Ђуру Јакшић, Радоја Домановића, као и писца Милорада Петровић Сељанчицу и итд.
На сајту * Туристичка организација општине Рача - Туристички Водич / Tourist Guide (www.tor.rs)

 Милорад Петровић је оставио највише трага у самом селу Велико Крчмарима где је био учитељ
На ФБ групи Младеновац - Милорад Петровић Сељанчица још 2009. год.
19. септембар 2009.
 Дејан Обрадовић je написао:
"У Крчмарима се и данас, после више од 100 година прича о њему.
Прошле године му било посвећено вече у оквиру сеоске славе. Биле су његове песме, говорено је о његовом трновитом путу, о збирци СЕЉАНЧИЦЕ која је изашла 1902. док је био у Крчмарима, о некој Лели из Милосављевића (Не лудуј, Лело...), његовој Ружи, ћерки бунтовника Колета Кнежевића... Боем из Скадарлије, узгајивач свилене бубе, редовни гост сеоске кафане "Шатра" у Крчмарима, коју ће власник Живота Ђорђевић преселити у Крагујевац (ШУМАДИЈА или Маркићева кафана)..."

На општинском сајту ОПШТИНА РАЧА - ОСНОВНА ШКОЛА „КАРАЂОРЂЕ“ Рача | Општина Рача (www.raca.rs) на веб страници пише, цитирам: "У нашој школи је учитељовао знатан број наших писаца и значајних јавних, културних и просветних радника, који су својим деловањем оставили посебан траг не само у културном и јавном животу Раче, већ и шире. Међу њима, свакако, најзначајнији су песник и сликар Ђура Јакшић, сатиричар Радоје Домановић, песници Милорад Петровић Сељанчица ... " крај цитата

 Милорад Петровић Сељанчица рођен је на селу ( Велика Иванча - Младеновац) и сем последњих десет година цео живот је провео на селу, где је за време свога учитељовања (Крчмари, Раниловић, Стојник, Младеновац-село).
Тешко болестан, живећи у сталној беди и немаштини, умире на Михаиловцу код Београда 17.04.1921. године не дочекавши свој 46. рођендан
 
© 2017 | Милорад Петровић | Дизајн: Марија Гајевић ( gajevic@gmail.com )|ОШ Коста Ђукић Младеновац, Термоенергетика